За сключването на договора за свободна търговия между Европа и САЩ трябва да се търси истината и реални аргументи. Това каза председателят на комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете , лидер на ГД “БРБ” и съпредседател на КП “Народен съюз” Светлин Танчев след гостуването му на пресконференция за представяне на доклад за договорите за свободна търговия през последните десетилетия и общоевропейски протест срещу подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Европа и САЩ. Участници в събитието бяха неправителствени и екоорганизации.

За съжаление на дискусията днес, чухме основно послания срещу глобализацията, срещу свободната търговия, срещу свалянето на мита и ограничения и водене на някаква протекциониска политика. Бяха извадени различни извадки от различни държави и сложени в контекста, там където им е изгодно. Веднъж се дава за пример Китай, който е добре, че води затворена политика, веднъж се дава за пример, че са зле и не спазват никакви норми, така и не се разбра, каква е ясната позиция на тези организации”, коментира Танчев.

По повод доводите на организациите, че разрастването на световната търговия води до по-ниски заплати и обедняване на населението, народният представител заяви, че световната и разумна икономическа теория са опровергали тези теории. За положението, в което страната ни се намира не е виновна Америка, а режимът, който народа ни бездушно е подкрепял през всичките години.

По думите му най-озадачаващото в пресконференцията бе, че вместо да се говори в същина за търговското споразумение, дискусията се е превърнала в политическа агитация на ПП “Зелените”, които организират политически протест срещу подписването на договора.

“За съжаление за пореден път се вдига шум без българското общество да има, каквито и да е адекватни и правилни аргументи. Спекулативно се хвърлят във въздуха някои заплахи, които биха произлезли, но те са чисто теоретични. За пореден път българското общество не остана с ясна представа, каква трябва да е позицията на страната ни”, възмути се Танчев.

Той съзря и големи диспропорции в мнението на неправителствените организации, които са против свалянето на ограниченията от страна на България за работници от чужбина. Мнението на екоактивистите, е че страната ни трябва да затяга режимите, а в същото време общоприетото мнение у нас е, че трябва да се борим българите да могат да работят в други държави.

Председателят на комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете за пореден път призова за академична дискусия относно Трансатлантическото споразумение, вместо да се водят популиски и спекулативни теории против глобализацията и свободното преминаването на стоки, услуги и хора.” Не съм нито За нито Против. Търся истината за доброто на България.”