“Когато членовете на ВСС от парламентарната квота се избират с 2/3 мнозинство, предполагаме един политически консенсус между парламентарните политически сили и по този начин става ясно, че зад всеки член от квотата на Народното събрание не може да застане една политическа сила, а трябва да застанат няколко”. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов в предаването “Денят от живо” по Канал 3 по повод внесените от депутатите на коалиция “Народен съюз” предложения за промяна в Конституцията.

Припомняме, че предложенията включват избиране на членовете на ВСС от парламентарната квота с 2/3 мнозинство и заседанията на ВСС да се председателстват не от правосъдния министър, а от представляващият ВСС. По този начин, изваждайки министъра на правосъдието от председателстване на заседанията на ВСС, магистратската гилдия получава възможност сама да се развива и да взима решения.

По повод предстоящият избор на конституционен съдия от квотата на Парламента, Хайтов заяви, че и двамата кандидати са авторитетни юристи и заслужават поздравления. От думите му стана ясно, че народните представители от “Народен съюз” ще гласуват по съвест и залагат на свободната воля.

Относно предстоящите местни избори и резултатите от тях, Хайтов заяви, че според него няма да има пренареждане и преоформяне на политическото пространство. Според него след 1 ноември ще се види тежестта на всяка група и коалиция.

В заключение Явор Хайтов остро осъди нападението в Самоков над журналисти от Нова телевизия от кандидатът за общински съветник от ДПС.