Съпредседателят на коалиция “Народен съюз” Светлин Танчев, Канал 3 и радио К2 ще стартират масова разяснителна кампания за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ. Това стана ясно след гостуването на Светлин Танчев в предаването “Беновска пита” по радио К2.

Целта на инициативата е да изясни ползите или недостатъците от включването на България в търговското споразумение. Участие в кампанията ще вземат външни и български експерт, както и представители на академичните среди.

Инициативата се предприема заради противоположните мнения у нас по отношение на контракта.

В качеството си на инициатор за подписването на сътрудничеството Светлин Танчев смята, че то ще помогне много на пазара ни, ще ни освободи от мита и ще премахне много ограничения върху бизнеса.

“Темата за нас е от голямо значение, защото е много важно в каква държава искаме да живеем.Искаме ли да живеем в държава като Германия, като Америка или искаме да живеем в държава като Пуерто Рико, Колумбия или Мексико. Ние се опитваме да запознаем хората за какво се говори, да направим първата стъпка. Аз съм на позицията на България. Опитвам се и аз да си изясня нейната позиция и да разбера, какво България иска”, заяви Танчев по повод дискусиите за споразумението. По отношение на негативната позиция на страната ни Танчев поясни, че не е чул до момента нито един смислен аргумент, а е видял само извадки от вестници.

“Позицията ни по тази тема би предразположила нашето развитие за 20,30-50 години напред. Дали ще останем в 4-я свят или ще бъдем от прогресивните държави, каквито сме били, когато сме имали адекватни политици”, коментира той.

Относно управлението на страната той подчерта, “че вървим по течението и нищо кой знае, какво не се променя”.

“Аз винаги съм вярвал, че най-важното за един политик е да бъде последователен. Последователен съм в десните си идеи и либералните си разбирания. За разлика от Реформаторския блок, които твърдят, че са дясна партия и които ще помагат на бизнеса. По дефиниция дясното е да си либерален към пазара, да позволиш на бизнеса с по-малко ограничения да върви напред. Ние виждаме, че това не се случва, дори се чудят, как да усложняват законодателството в различни посоки”, подчерта Светлин Танчев

Попитан защо Народното събрание няма ясна позиция по темата с бежанците, депутатът отговори, че в страната ни няма политици, които да се занимават адекватно с този въпрос, тъй като той е прекалено чувствителен, а у нас сме свикнали да отговаряме на по-елементарни задачи.

Хората трябва да се образоват и да избират политици, които знаят как да се справят с такива задачи, които са обикаляли света, знаят езици, които знаят какво да се прави. Говорим за комплекси личности, смята Танчев.

Начинът да се спре с бежанците, с трафика на хора не е да налагаме допълнителни ограничения към тях, да подсилваме нашите армии и полиции, а в същото време света да обеднява и особено по-бедните държави. Ние трябва да изискваме да се помага на нас, но и на останалите държави, които имат по-големи диспропорции.